Gågaderne – Danmarks mest forsømte

Det er altså ikke pænt at se på …

Vi kan ikke være vores gågader bekendt i Silkeborg! Vores flisebelægning, bænke, affaldsstativer, gadelygter m.v. i gågadenettet, er nået langt under niveau efter dansk standard. En renovering planlagt til 2021 bør derfor fremrykkes.

Vi vil så gerne se flere turister, markerer os som en spændende handelsby – og vi ved godt selv, at vi ikke er beriget med mange smukke, (rigtige) gamle huse, bakkede og kurvede små gader og stier i midtbyen – så det mindste vi kan gøre, er vel at have gaderne så inspirerende som muligt på alt det øvrige miljø.

Igen må vi se, at byerne omkring os – fx Holstebro og Viborg – gøre meget mere ud af deres midtbymiljøer. Og det er endda til trods for, at lige de to byer faktisk har små bakkede og kurvede gade med gamle huse.

Og vores meget traditionelle julebelysning med traditionelle plastikguirlandere (der endda er blevet meeeeget stor afstand mellem!) er langt væk fra fx Aarhus’ lyshimmel, der skaber en fantastisk stemning i gaden.

Jorn Torvet og Østergade er færdiggjorte, men øvrige gader bør virkelig snart også renoveres. Og helst med lidt højere kvalitet, end den billige, kinesiske granit, der for få år siden blev anvendt på Tværgade og Nygade, og som allerede er helt miserabel og nedbrudt.

Både bænke, affaldsstativer og gadelygter er gennemgående for traditionelle, visions- og fantasiløse, og gaderne kunne rumme meget mere kunst end blot Piskeriset i Søndergade og et par stenskulpturer i henholdsvis Østergade, Vestergade og Tværgade.

Involver nu denne gang nogle dygtige landskabsarkitekter og kunstnere til at få meget mere visionære ideer – specielt i vores lokale Latinerkvarter og herunder også Skoletorvet, bør der tænkes meget mere i belægning og andet miljø, der kan være med til at skabe ‘latinerstemningen’, når vi nu ikke har de gamle huse til at skabe miljøet.

Der skal lyde en STOR ROS til ejeren af Imerco-bygningen i Vestergade, for at bringe den gamle charme tilbage i Anton Rosens byggeri. Efterhånden er der vist heldigvis nu kun én fast markise fra 70’erne i gågaderne (ved Sport24) – lad os også få den markise ned, så gaderne uden for åbningstiderne kan fremstå meget mere spændende og indbydende – og så de få, bevarede huse med særpræg virkelig kommer til deres ret – som fx Svaneapoteket, Jyske Bank, hjørneejendommen med Matas, Yerst Glasværksted m.fl. – og nu også Imerco.

Måske kunne man endda opmuntre til/præmiere flere af butikkerne for at genskabe nogle af de gamle facader i stueetagen, så alt ikke var store glasruder, men måske lidt mere charmerende facader. Måske en optiker eller anden branche med mindre behov for udstilling godt ville genskabe de oprindelige, mindre vinduer i facaden – lidt som IB nænsomt har indrette sig i den gamle kirke på Tværgade/Nygade. Hvis kommunen vil renovere gaderne, vil butikkerne sikkert også føle sig mere motiverede til at gøre noget.

Faktisk er der en del flotte Anton Rosen bygninger tilbage i Silkeborg, selv om nedrivning har været hård ved dem gennem tiderne – et andet eksempel på fin bevaring/restaurering er den nye fiskerestaurant ved Havnen. Læs i øvrigt mere om Anton Rosens værker i Silkeborg på dette glimrende link fra silkeborg.com

Når vi som kommune havde råd til at give 60 millioner (+ 20 millioner for en ubrugelig lounge) til et stadionbyggeri for et par tusinde tilskuere 16 søndage om året, så bør vi også kunne prioritere pengene til hurtigere at renovere midtbyen til glæde for de mange.

Et indbydende miljø i midtbyen vil på samme som et nyt stadion kunne være ikonisk for byen – og begge dele skal vi selvfølgelig prioritere at have råd til.

Det vil absolut være attraktivt for Silkeborg! Skal vi have kunder langtfra til at køre til Silkeborg og bruge vores nye p-kældre, skal vi arbejde meget mere med et sammenhængende og attraktivt byrum med miljø og oplevelser.

Dét kan vi ikke længere være bekendt!
Dét kan vi ikke længere være bekendt! Det er faktisk vores hovedstrøg!
Billig og allerede smuldret kinesisk granit og nedsunkne, billige cementfliser i Tværgade - det er ikke pænt ...
Billigt og allerede smuldret kinesisk granit samt nedsunkne, billige cementfliser i Tværgade – det er ikke charmerende …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *