Byggeriet af Silkeborgs tredje deciderede højhus er så småt ved at begynde, når Asger Enggaard bygger Fredens Tårn for enden af Fredensgade. Med en højde på 70 meter og 20 etager bliver den Silkeborgs højeste boligejendom rent fysisk, da Papirtårnet med sine 70 meter ligger længere nede i terrænet.
Personligt er jeg ikke skræmt af, at der stikker tre højhuse op af byen, når man fx ankommer fra en af indfaldsvejene, men jeg er ærgerlig over, at de alle tre har så anonym en arkitektur, når de nu er så synlige. Specielt de to sidste var der alle muligheder for at have designet mere spændende.
Tanken om, at vi skal bo ”oven på hinanden” er dog både logisk og bæredygtig. Det er vigtigt at skabe boliger i centrum af Silkeborg, så fx de lidt ældre, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og parcelhuset på 200 m2 er blevet for stort, kan få en bolig inde i byen, tæt på kultur, butikker, caféer og restauranter. Men der er også vigtigt for diversiteten, at der er mindre boliger til det unge par, der skal starte deres tilværelse sammen, inden de flytter ud i den 200 m2 store bolig med plads til børn og skolen tæt på. For dem gælder så i nogle år helt andre prioriteter.
Både de ældre og de unge uden børn vil derimod gerne bo i midten af byen, fordi de bruger byen mere, end børnefamilien på fire, der bor i Funder eller Eriksborg. Derfor er det også en nødvendig og god nyhed, når Midtjyllands Avis for nogle uger siden beskrev, hvordan flere og flere kontorer og klinikker i midtbyen omdannes til boliger. Det vil understøtte en levende by at få boliger frem for kontorer og klinikker over butikkerne i byens indre gader. Byfortætningen er en af de meget vigtige trædesten til at få liv i midtbyen – også efter klokken 17. Men også til at understøtte handelsgaderne, byens kulturliv – og generelt hele bylivet.
Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved at være kreative omkring at udvikle Silkeborg midtby. Endnu flere biler skal parkeres under jorden eller i p-huse, så der frigives plads til både grønne områder og boliger. Nygade/Tværgade/Vestergade/Søndergade danner flere steder karréer, hvor gårdene mellem dem kun har parkerede biler, og hvor der kan skabes spændende boligområder.
Det helt store potentiale er naturligvis i et kommende Rådhuskvarter, når Søvej flyttes bag ved rådhuset, og der kan skabes et stort underjordisk parkeringsområde med boliger oven på. Og det skal på den placering ikke være højhuse, men gerne høje huse på mindst 6-10 etager, hvor mange dermed vil få flot udsigt over Langsøen. Rent videnskabeligt er det iflg. Realdania også den højde på etageboliger, der fungerer bedst socialt, og hvor der er størst efterspørgsel.
For der er gang i byggeriet af høje huse i alle de urbane boligområder i Danmark, og med den tiltrækning Silkeborg (endnu) har på tilflyttere, er det essentielt at vi fortsat kan tilbyde attraktive beliggenheder at flytte til. Derfor skal nye initiativer og lokalplaner også prioriteres højt, så vi ikke mister fart, og investorerne af den grund søger til andre byer.