Jernbanen ved Sønderport

Den bedste løsning for jernbanen!

Det er ikke acceptabelt at så stor en by som Silkeborg, stadig har hele midtbyens trafik til at gå i stå op til fire gange i timen pga. jernbanebomme. Tusinde af mennesker holder sammenlangt flere dage i kø med støj og frustrationer til følge hver dag pga et tog, hvor der nogen gange kun sidder et par håndfulde rejsende i.

Selvfølgelig skal toget være der – det burde endda hurtigst muligt opgraderes til et letbanetog over Galten til Aarhus – og mange rejsende har glæde af det, så det er selvfølgelig vigtigt at bevare togforbindelsen.

Men vigtig er også al den tid alle andre trafikanter spilder pga toget skal krydse Frederiksberggade ved Sønderport. Sammenlagt hver dag timevis af tomgangstrafik med forurening og irritation til følge.

Den bedste, billigste og hurtigste løsning er at lade toget stige fra jernbanebroen ved Remstrup Å, og så komme op på søjler hele vejen langs Drewsensvej. Et tog kan stige mere end 1 % og det betyder, med de ca. 220 meter der er mellem åen og vejen, at det kan være oppe i ca. 2-3 meter, når toget når Frederiksberggade, så den manglende højde må skabes ved at vejen graves kun lidt ned.

Måske kan det endda blive 1-2 meter højere oppe, da den jernbanebro toget kører på, er væsentligt lavere end gang-jernbanebroen, og derfor kan hæves et par meter. Ja, endda mere, hvis man starte med at hæve banen ude i Nordskoven. .

For det vil det give enorme muligheder – og være langt det billigste og dermed det mest realistiske projekt – at lade toget blive oppe i højden hele vejen gennem byen, når først det er kommet derop. Lave en helt enkel bro, som den slags Metro-togene kører på ude på Amager. Det er langt billigere, end at lave en jernbanegrav, og teknisk meget mere overskueligt. I løbet af få år er toget batteridrevet, og dermed meget støjsvagt.

Med toget oppe på en bro langs hele Drewsensvej, skal der selvfølgelig også være en perron oppe i den højde og med trappe/elevatoradgang. Området bag banegården (som absolut skal forblive!) kan indrettes med (overdækket) busterminal under togets perron, og Sydbyen kan så forbindes til den øvrige by – fx kan Richtersvej og Hostrupsgade forbindes, og det samme kan Valdermarsgade og Toldbodgade. Sydbyhallen kan få adgang og parkering fra Drewsensvej.

Og som erstatning for den forkastede Drewsensvej vest, kan vejen så også uhindret passere under jernbanen, og fortsætte ad en opgraderet Dalgasgade.

Samtidig vil det – hvis Bane Danmark vil ‘lege’ med – frigive store arealer til de byggeplaner Nordstern og Heimstaden har for hele det gamle baneareal. Måske kan der endda bygges henover banen, eller som i mange andre byer laves forskellige ‘rum’ under banen – det kan være butikker, kreative værksteder, ungdomsaktiviteter, klinikker og meget andet.

Mange store fordele i én løsning!

jernbanen

jernbanen

bane4

5 tanker om “Jernbanen ved Sønderport”

  1. Hvis man nu påbegyndte togets stigning før broen over Gudenå, kunne man bygge en “dobbeldækkerbro”, dvs. en bro oven over den eksisterende, der er fredet. Eller hæve den eksisterende bro? Det ville så nok betyde at nabobroen skulle hæves tilsvarende.

  2. Ville det ikke være fiksere, nu hvor den store pung er fremme, at grave banen ned?

    Den slags broer og specielt området under dem er bare ikke pæne, se bare Bispeengen-buen i Kbh. Det kunne jo også løse problemet med bommene.

    Nedkørslen kunne så foregå inden toget krydser Remstrup Å og man kunne evt tage Nordskovvej med “i dybet”.

    Baneterrænnet ovenover kunne så bruges til park, parkering eller lav bebyggelse.

  3. Det hurtigste og billigste må vel være, at føre vejforløbet under jernbanen.
    Lad krydset Drewsensvej, Chr. d. 8 vej og Frederiksberggade gå under jernbanen.
    Man kunne lave et overdækket kryds og lave fodgænger- og cykelsti ved det nuværende vejforløb og lade den kørende trafik være i tunnel.

  4. Flyt det hele ud til motorvejen, flyt tog og banegården til oslovej området. der med er der kun enkle tog, som går igenem drewsensvej silkeborg

  5. Det er den eneste rigtige løsning, at lave en højbane gennem byen. Banen kan begynde stigningen 3-400 meter inden den rammer Remstrup Å og på den måde have den fornødne højde ved Frederiksberggade.
    Der ville opstå et meget stort nyt udviklingsområde centralt i Silkeborg. Og værdien af området ville kunne medfinansiere højbanen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *