Unik mulighed for en naturattraktion
Silkeborg er omkranset af noget af Danmarks flotteste natur. Spørg 100 danskere, der ikke bor i byen om hvad de tænker på, når man siger ’Silkeborg’, og ni ud af ti vil sige noget om naturen.
Derfor værner vi også alle meget om den, hvis der skal ske ’indgreb’. Træerne i Resenbrokrydset faldt for motorvejen, og snart er der lavet en ’sti’ gennem Nordskoven til en østlig tilslutningsvej. Dyrehaven ved Cirkuspladsen blev også ‘offer’ for motorvejen – og til trods for hundredevis af km2 skov, kunne vi af mystiske årsager ikke finde et nyt område til de stakkels rådyr, som nu må lide den ydmygelse at bo i Herning …
Men ofte er vi nok bare lige lidt for emsige omkring naturen. Den ’rigtige’ natur skal selvsagt bevares og beskyttes – den er helt klart den vigtigste del af Silkeborgs brand, men vi har også meget plantage og andet brugsskov, som der til gengæld gerne må være drift i.
Faktisk har vi midt i byen en helt unik halvø – en odde, naturligt nok døbt ’Odden’ (selv om den faktisk ligner en glad hund). Der har vi muligheden for at skabe noget helt, helt andet til mega-glæde for alle silkeborgensere og som en mega-attraktion for alle byens gæster.
Her skal vi ikke lave naturstier og naturbevarelse i gængs forstand – her har vi muligheden for at skabe en bypark, et planlagt anlæg, som kan rumme alt, og være samlingssted for byens borgere i alle aldre. I dag ejes halvøen ikke af kommunen, men man kan givetvis forhandle sig til den – evt. bytte med noget kommunalt skov et andet sted.
I 1857 fik redaktøren af The Evening Post i New York den meget visionære idé, at byen havde brug for en stor, offentlig park. Planerne til parken blev realiseret af landskabsarkitekterne Frederick Law Olmsted og Calvert Vaux på et 4,1 km langt og 825 meter bredt område midt på Manhattan, og er i dag kendt som Central Park – en ganske unik og meget betagende og pulserende park.
Odden vil sikkert ikke få 25 millioner gæster årligt som Central Park, men mindre kan også gøre det. Områderne ligner lidt hinanden – i New York har man dog 3,4 km2 at boltre sig på og i Silkeborg ’kun’ ca. 2,6 km2, men begge steder har en unik placering i hver deres by, og der er på Odden en enestående natur med skov og vand som grundlag for en velanlagt bypark (et anlæg).
Hvad med om vi ’accepterede’ – fordi vi nu har SÅ meget andet flot, urørt natur omkring os – at bare de 2,6 km2 i Silkeborg i stedet blev gjort til en park – der kunne så graves vandløb igennem, anlægges kunstværker, springvand, bassiner til modelskibssejlads, etableres en restaurant – eller et Museum Jorn – på Oddens ’næse’, være trimmede græsplæner til solbadning, boldbaner til fodbold, volley og basket, iskioske, tennisbaner, hundetoiletter, løbestier til joggere, robådudlejning til de forelskede etc. etc.. Når det er isvinter, er der skøjteløb og måske også langrend.
Bevar de smukke træer rundt langs søbredden, men ryd kratbevoksningen, og fæld alle plantede grantræer og selvsåede birketræer m.v. på halvøen – og lav så en gennemtænkt, langsigtet – visionær – beplantningsplan med spændende planter og træer, og lad os få nogle af de fornemmeste landskabsarkitekter til at konkurrere om at skabe den helt ny bypark – den vil sikkert tage mange år om at vokse op og blive ’perfekt’, men en generation skal jo begynde.

Det vil være nemt at komme til med bil fra både Vestergade/Kalgårdsvej (bag kirkegården) med en udvidet parkering og fra begge sider af Sønder Ringvej – ligeledes med udvidet parkering, så man kan tage til Silkeborg for at besøge Odden.
En ny 300 meter gang-/cyklebro fra ’næsen’ til Engsvinget (ved Sølystvej) på nordsiden af Langsøen vil sammen med stibroen fra Hostrupsgade gøre hele området til en fantastisk central bypark for alle silkeborgensere.
Og forestil dig en stille sommeraften at sidde på restaurantens terrasse, der selvfølgelig går helt ud i vandet, mens du får en dejlig menu med byens bedste, lokale råvarer, og springvandet i Langsøen risler og skifter i flotte farver, kærestepar går eller ror ture, motionisterne cykler, løber eller spiller bold …
Det ville blive et virkelig stærkt brand for Silkeborg. Og hvem ved – måske en eller flere fonde/firmaer/rigmænd endda vil være med til finansieringen ….
Hvis der først kunne træffes beslutning om et Museum Jorn på Odden, var vi godt i gang!
Se evt. også de gode ideer fra Christian Aagaard Nielsen fra Constructa her






Fra Midtjyllands Avis 8. juni 2016
Spændende tanke og god vision. Like herfra 🙂
Jeg elsker virkelig Odden, som den er. Ved “hundens” glade mund er der Silkeborgs smukkeste udsigt. Ja, endda verdens smukkeste sted. Selvsåede og døde birketræer, der står i kontrast til det grønne græs, vandet og de tusindvis af vilde gule iris. Jeg elsker dette punkt af Silkeborg. Det er en dyb taknemmelighed jeg føler, hver gang jeg krydser Odden på cykel. Her er fred midt i byen. Her er grønt, og her er ikke mange mennesker. Hvis man har behov for ro, er dette et ideelt sted at cykle hen.
Og ja, en park vil virkelig være oplagt at plante på Odden, og jeres tanker om brug af Odden virker inspirerende. Men bevar hundens glade mund. Den giver glæde dybt ind i sjælen.
Hold nu! Hvorfor skal der laves underholdning alle steder det kan placeres i vores by. Vi har her midt i vores skønne by, et fuldstændig uspoleret skønt stykke natur, der indbyder til ro og afslapning fra byens larm. Jeg kommer der jævnligt med mine to hunde og møder en masse mennesker der nyder stedet, enten med deres firbenede venner, løber, cykler eller bare sidder og nyder freden derovre.
Jeg har boet i Silkeborg hele mit liv og har altid haft Odden som et lille helle. Vi har jo hele havneområdet og papirfabrikken, hvor der både er natur og underholdning.
Så fred Odden.
Måske en rigtig god ide. MEN Silkeborg kan ikke blive ved med at live på det grønne.
Lyder som en super god ide – godkendt 👍😄
En god ide med en park på Odden, men for at det skal blive en rigtig god park for alle, er det en betingelse at hunde skal holdes i snor, der findes trods alt mange der bliver skræmte ved løsgående hunde.
Fin ide. Men det ville sku være synd at ødelægge Odden pga det er et område med “ren” natur så heller lave et område ved øster.
Dybt tåbelig idé.
Hvis meningen er, at få etableret en cykelsti/gangbro fra hostrupsgade til Sølystvej, så sig det dog.
Uanset hvor man er i Silkeborg, har man ikke over 15 minutter på cykel til grønne områder. Vil man bade eller tage sol er der de to gratis søbade, vil man ligge i midtbyen er der en lille bypark tæt ved Sydbyen-hallen.
Uberørt natur har vi ikke én eneste kvadratmilimeter af. Alt omkring byen er kulturlandskab!
Hold fingerne væk fra vores odden. Kan forstå hvis stierne og bænkene bliver sat i stand. Evt sjelter, bænke og bålplads på den gammel tennisbane så skolerne kan udnytte stedet. Ellers hold jeres planer langt væk. Det her er Silkeborg og ikke USA.
Løber, cykler, skoler og hundelufter er glade for odden som et natur skøndt område. Det er os der bruger odden daglig vil IKKE have bypark.
Odden skal ikke laves om til et område med restauranter og ishuse. – Det vil så komme til at ligne et område, hvor folk bare hensynsløst forurener med henkastet affald, det være sig ispapiraffald, cigaretskodder, flasker og dåser. Hvem skal så renholde området, når folk hensynsløst bare kaster deres affald? Det tror jeg ikke, at kommunen gør. Lad det være et stykke uberørt naturområde, det er ikke USA, men Danmark.
Kære byrådspolitikkere .
Det er tydeligt for alle , at i er gået helt i selvsving , når det handler om at skabe ” beviser ” på jeres virke . Find nu for pokker andre områder at virke på , end vedblive med , at destrurere den sidste rest af ” naturlig ” natur ,i og omkring byen . I har skadet rigeligt indtil nu . Find noget andet at pille i ! Byens borgere er ved at være dødtrætte af jeres fælden skov , og af jeres byggerod ! Renover nogle gamle almenboliger feks ! Prøv at skabe velvilje , tænk på næste valg ,,,,,,, Vh .Peder .
Er så enig i det brev Peder skriver til byrådspolitikerne. Kan ikke skrives bedre – byrådspolitikerne er – uden diskussion – ved at gå i selvsving. Hvem arbejder de for?
Det er ikke byens borgere!
Vh Wivian
Det eren oplagt ide. Dengang dyrehaven måtte lade livet for motorvejen, foreslog ´jeg at lave en ny dyrehave på Odden. En Silkeborg udgave af dyrehaven ved Klampenborg. Der er mange muligheder. Oprindeligt var der både tennisbane og badebroer på næsset.
Det kunne også være silkeborgs svar på Hyde Park i London, hvor der afholdes store bynære koncerter. Flyt cirkuspladsen til Odden. Mølleparken i Sønderborg ligger også meget centralt. Det skaber liv i byen, før og efter koncerter og andre events.
Netop vandet rundt om odden skaber naturlig barriere til musikarrangementer. Det minimerer opsætning af hegn.
Ny bro til Sølyst. Tjek. Men også en ny bro fra den nye søfront direkte til Odden. Naturligvis dimensioneret til store samtidige folkemængder.
Der er så meget natur rundt om Silkeborg. Så den behøver vi ikke have midt inde i Silkeborg.