Når en kommune vokser så hurtigt som Silkeborg gør, sætter det større krav til administrationen af kommunens forpligtigelser. Det nemmeste er at ansatte flere til at administrere, men det er samtidig også risikoen ved vækst, da fordelene være at blive større, dermed risikere at blive sat over styr.
Det er ikke helt ligetil at få faktiske tal over udviklingen i ansatte i kommunens regi. En aktindsigt har ikke givet svar på fordelingen mellem administrative og ikke-administrative medarbejdere, da en sådan opgørelse ikke findes. Typisk er opgørelserne også længe under vejs, men fra 2017 til 2022 er Silkeborgs indbyggertal steget med 7,9 % og antallet af kommunalt ansatte er steget med 9,7 % til godt 7.000 medarbejdere. Hvis det dækker over flere ansatte til børne- og ældreområderne, er det rigtig fint, men det er der desværre ingen indikationer på.
I en vækstfase som Silkeborgs, kan der nemt gå lidt for meget ”skrivebord” i en masse beslutninger, fordi det hele skal gå lidt hurtigere. Det er hurtigere at slå op på computeren, end det er at bevæge sig ”ud i marken”, og det har bl.a. en masse af midtbyens træer måtte lide under, når de er fældet ved fx vejomlægninger uden at blive erstattet – måske fordi man ikke har haft øje for dem.
Vi ser også i debatten om bredden af cykelstier på den nye strækning af Christian 8.s Vej forbi Søtorvet at her er svaret fra forvaltningen, at man har disponeret bredden efter standarden. Men der findes blot ikke nogen standard – kun en håndbog fra Vejdirektoratet om vejledende minimumsbredde på 180 cm, men vejledningen er fra januar 2019 og der er sket meget siden, ikke mindst med næsten halvanden meter brede ladcykler samt hurtige elcykler.
I en by som Silkeborg, der officielt gerne vil fremme cykelkulturen, burde det have en konsekvens om at lave væsentlig bedre og bredere cykelstier, hvor der er plads til det. Men igen kræver det, at man kommer ”i marken” og får føling med virkeligheden, og ikke kun slår det op på sin PC. Evt. har en dialog med brugerne i form af den lokale afdeling af Cyklistforbundet. Det er ikke rettet som en kritik mod den enkelte kommunale medarbejder, som sikkert hver dag yder en stor indsats – men mere et ønske om, at den politiske og administrative ledelse i en vækstperiode bliver endnu dygtigere til at disponere indsatserne.
Pølse-skuret på Jorn Torvet er også et eksempel på kommunalt ”skrivebordsarbejde”. Selv om det er skabt af en ekstern arkitekt, der overhovedet ikke har haft forstand på at tegne en brugbar bod, så er der stadig nogen i administrationen, som ved skrivebordet har godkendt projektet, og anbefalet det for de politiske udvalg. Her skulle man måske også have været ”i marken” og spørge en, der driver den form for bod i dag. Nu står det tomt og som et symbol på spild af penge.
Der har tidligere været en hård kerne af modne silkeborgensere, som i deres modstand mod Visit Aarhus har efterlyst et lokalt turistkontor. Måske de kunne låne pølse-skuret gratis et par sæsoner, og med frivillig bemanding så herfra uddele brochurer og gode råd. Så får vi da testet, om det er noget turisterne vil bruge.